Första gången jag gick kurs i djurkommunikation var år 2001 för Ylva Trollstierna. Vilken fantastisk upplevelse! Genom olika enkla övningar fick man lära sig att känna djurets känslor, ”samtala” telepatiskt, måla djurets aura, kontakta dess andliga guide m.m. Lära sig, förresten, vad vi fick lära oss var att detta kan vi redan, det är bara att ta fram det, utveckla det och lära sig mer.

Samvaro med djur har alltid varit viktig för människan, och är så även i vår högteknologiska tid. Djur och människor samspelar med varandra i den miljö som är livsviktig för oss alla. Indianerna talar om att det finns ett stort medicinhjul där alla djur och deras energier har sin givna plats. Saknas någon bit så rullar inte hjulet jämnt, det blir ”käppar i hjulen”. Därför måste vi vårda vår natur, vår miljö och alla djur. Inte främst för att vara ”snälla” (även om godhet också är viktig) utan för insikten att vi alla, djuren och människorna behövs för en harmonisk värld.

Intresset för djurkommunikation har ökat markant de senaste åren. Många kommer ihåg Samantha Khurys berättelser som sändes på TV någon gång vid jultid några år. Antagligen har många kommunicerat med djur ”alltid”, men inte vågat berätta det av rädsla för att inte tas på allvar. Många har inte heller trott på sina ingivelser, förvissade om att man inte ”kan” prata med djur. Men alla vi som älskar våra djur – visst har det många gånger dykt upp en tanke, man fick bara för sig något som sedan visade sig stämma? Och våra egna kära husdjur, visst har vi en speciell ordlös kontakt med dem? Ibland, inte ”on-line” kanske, men de måste ju få vara djur också, de kan inte ha oss i huvudet hela tiden! (Jamen, brukar en del invända: Min hund/katt/häst är ju så SPECIELL……)

Man kan kommunicera med djuren på olika sätt: En del känner mesta av djurens känslor, en del kan känna djurens smärtande ställen i sin egen kropp. Ibland ”ser” man bilder. Det är långt ifrån alltid man får fram ord eller meningar, men kommunikation behöver ju inte alltid vara verbal. En del djur är mer kommunikativa än andra, precis som fallet är med oss människor. Det är viktigt att all kommunikation sker på djurets villkor och med respekt för dess integritet. Man tar heller aldrig kontakt med något husdjur utan att ha blivit ombedd av ägaren.