Det är inte alltid så lätt när det står där med sina stora ögon och tittar glupskt på din mat, eller så försöker de sno åt sig en bit när du inte ser. Men som de flesta kattägare vet så är det få saker som som vi äter som är så särskilt bra för katter. Det handlar förvisso mest om mängden — i små doser överlever katter det mesta. Några saker är däremot rent farliga. Dem kommer jag till sist i det här inlägget. Först kommer de som är ok, men kom ihåg måttligheten.

Grönsaker — katter kan inte ta upp näringen från grönsaker på samma sätt som vi kan men vissa katter har ändå ett behov av att äta grönsaker. I brist på det kan det hända att de går lös på blommor istället. Om du har en sån katt kan du med fördel förbereda lite kokta grönsaker — sparris, broccoli, gröna bönor eller morötter. Glöm inte bort att tvätta dem ordentligt innan serveringen.

En liten bit fisk — men den ska vara liten. Katter älskar som bekant fisk som dessutom innehåller en del nödvändiga ämnen för dem. Samtidigt är måttligheten viktig. Särskilt när det gäller fisk som äter annan fisk, eftersom den ofta innehåller mer kvicksilver. Alltså, bara någon bit här och där och den ska alltid vara tillagad.

Ägg — vilket har blivit något utav en innegrej balen dem som försöker göra all kattmat själva. Det baseras på att ägg rent naturligt är en sådan sak som katter äter. Ett problem med är ändå att de kan sprida Salmonella och E. coli-bakterier. Ägg kan också orsaka allergier så var uppmärksam.

Kött — särskilt fågel. Köttet ska helst vara tillagat, precis som för oss. En risk med kött är att det eventuellt leder till fetma, så ha lite översikt.

Saker som är rent skadliga för katter att äta

Här kommer äntligen den listan:

  • Alkohol
  • Choklad
  • Kaffe, te och olika energidrycker.
  • Mjölkprodukter (katter är rent generellt att betrakta som laktosintoleranta)
  • Lök och vitlök
  • Xylitol

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × ett =