Här har jag samlat en del vanliga frågor om katter och mina svar på dem.

Katter och kissande:

En av de allra vanligaste frågor man får beträffande katter och kattproblem, är när katten kissar på ”fel” ställe. Generellt gäller detta: Om en katt som hittills varit helt rumsren och uträttat alla behov i därför avsedd låda plötsligt börjar göra ”fel” bör katten alltid veterinärundersökas. Det är mycket troligt att katten drabbats av någon infektion eller har andra problem med urinvägarna som bör ses över innan de förvärras. Om katten har uppenbara problem med att kissa, kan det vara urinstopp, en mycket smärtsam åkomma som måste få en snabb behandling. Om katten efter noggrann vterinärundersökning visar sig vara frisk då? Det kan vara en form av ”protest”, ett sätt för katten att tala om att något inte är bra. Och HUR skulle den annars säga det? Kiss och bajs är ju såna ursprungliga funktioner så det är inte underligt att det är de som krånglar när något är fel. Därför är ”kissa fel” kattens sätt att REAGERA snarare än PROTESTERA, för det är inget den gör medvetet, för att djävlas. Om nu dett kan vara orsaken, tänk efter om något hänt katten eller dess omgivning då problemen började. Har familjen flyttat? Någon familjemedlem flyttat ut eller in? Någon sjukdom? Använd fantasin! Det är inte säkert katternas och våra uppfattningar om traumatiska händelser sammanfaller. Försök gå katten tillmötes om möjligt. Om inte, prata med honom extra mycket, gör stor affär av honom, pjåska lite ett tag. Överraska katten med att skaffa en kattlåda till. Häll i ordentligt med kattsand. Ta bort klumparna eller byt sanden ofta, minst 2 ggr/dag. Om katten oftast kissar på ett bestämt ställe, ställ lådan där. Om inte, ställ den t.ex. i hallen. Jag har också hört att det är bra att ställa lådan på ett currykors. Använd fantasin! Det gäller att bryta vanan/ovanan. Om kissandet sker i soffan, flytta den eller lägg över plast. Om den ordinarie lådan står i badrummet: Många katter tycker det är ett otäckt ställe att uträtta behov på. Rätt vad det är börjar det slamra okontrollerat bakom ryggen just när man skulle kissa! Men kan ju få spader för mindre! Skaffa en låda till och ställ någon annastans. Och NATURLIGTVIS gör du ren lådan OFTA! En någon gång dåligt rengjord låda kan vara nog för att sätta igång en ovana.

En sak som däremot INTE hjälper är att straffa katten, slå, skrika, svära, dra in på maten, doppa nosen i kisset eller allt vad nu människor kan hitta på. Det gör problemet bara värre! Om du är rädd, ledsen, orolig eller sjuk, blir du mindre rädd, ledsen eller sjuk för att någon skriker åt dig? Nej, katter ska inte bestraffas, de ska överlistas. Och det går, eftersom vi männiksor antas ha en överlägsen intelligens.:-)

”Strunta i att din katt inte förstår vad du säger. Han struntar i alla fall i vad du tycker” (J. Schwalb)

Katter och bajsande

Om katten bajsar på fel ställe? Se ovan om kissande.

Först måste man hos veterinär kolla så att det inte är något fysiskt fel på katten. Om det är något fel på magen är det inte så konstigt om avföringen inte kommer vid rätt tillfälle.Vidare kan katten ha varit trög i magen vid något tillfälle och förgäves gått på lådan. Sedan kommer bajset när han går ur lådan, och då kommer han på att aha – i lådan kan jag inte bajsa, men utanför går det bra! Och snart har man en vana…

Om nu inte veterinären hittar något fysiskt fel, kan man försöka ställa kattlådan, eller ännu hellre, en till kattlåda på det ställe där han oftast bajsar. Ibland kan detta räcka för att bryta (o)vanan. Så småningom när allt fungerar igen kan man försöka att successivt föra lådorna närmare varandra, för att slutligen ta bort den extra. Om man nu inte kan tänka sig att ha två lådor förstås! Det är faktiskt ganska bra – många katter vill inte gå i en använd låda, och då finns det alltid en ren att gå till. Men givetvis måste lådan göras ren ofta.Katten kan också reagera med magen om det är något som inte är bra. Jag hade faktiskt en katt en gång som bajsade i resväskorna så fort de kom fram…Där var det ju lätt att se orsakerna! Jag slutade inte resa, men lämnade inte kisse ensam i rummet där de illa omtyckta väskorna stod.Om katten är trög i magen: Om katten lite då och då är trög i magen och det inte är direkt akut, kan man försöka ge matolja, paraffinolja el.dyl (fråga på apoteket). Ev kan du behöva ge ett dietfoder så din katt inte behöver vara trög i magen.Ett bra foder är a och o för att kattens mage ska fungera. Det kan också vara stopp i magen av något som inte ska vara där. I så fall behöver kisse också komma till vet. Är det hårbollar så pröva med ett hårbollsfoder. Till dess kan man stryka lite vaselin i mungipan eller på tassen så katten slickar i sig.Om katten AKUT verkar ha svårt att bajsa, måste man genast ta den till vet. Ett avföringsstopp kan vara svårt att skilja från ett urinstopp som kräver omedelbar åtgärd. Chansa inte!

”När en katt gör något klyftigt kallar vi det instinkt. När vi själva gör något klyftigt kallar vi det intelligens. (W. Guppy)

Katten har rymt|är borta! Vad gör jag?

Ibland händer det tyvärr att även den mest väluppfostrade och hemkära kisse försvinner ut på äventyr och inte kommer hem igen till natten. Även om man bor så bra att man kan släppa ut sin katt på dagen är det bra om man tar in den till natten, alla årstider. Men om nu familjekatten inte kommer in på ett dygn och man ‘r orolig? Fråga alla grannarna, de kan ha sett något eller så har kisse helt enkelt gått dit i hopp om en extra matbit. Titta i alla uthus, garage, vinden, källaren etc. En del katter är otroliga på att smita in genom en öppen dörr och blir sedan instängda där. Be även grannarna att kolla sina. Ring polisen. Det är bra om de vet om att man letar efter sin katt om någon skulle höra av sig dit. Glöm inte att ringa och tala om när du hittar katten igen! Om kisse fortfarande inte är hemma inom 1 till 3 dygn: Sätt upp lappar, gärna med bild i grannskapet, i affärer och överallt där folk kan se dem. Någon kan ha trott att katten var övergiven och tagit hand om den i god tro. (Sådant händer). Annonsera! Ring djurhemmen i trakten och hör efter någon lämnat in kisse där. Ring djursjukhusen ifall någon kommit in med en trafikskadad katt. Kontakta en djurkommunikatör som kanske kan ge utförligare upplysningar.

Hur hittar katten hem igen? Utan tvivel är katterna mästare på att hitta även över långa avstånd. Ett tag hade vi en katt på besök som utan problem gick över en mil för att komma till oss. En ung katt eller innekatt har antagligen svårare att orientera sig om den plötsligt kommer vilse. På korta avstånd navigerar katten med sitt utmärkta synsinne och dofter. Att de oftast verkar ha en osviklig känsla för vartåt hemmet ligger, beror antagligen på att de är väldigt känsliga för jordens magnetfält och kan använda sig av detta. På något sätt använder de de järnpartiklar som finns naturligt i kroppen som en slags kompass.

_”Katterna betraktar oss bara som stora hundar med konservöppnare.” (M. Hay)

Katten river ner blomkrukorna!

Här gäller samma grundtanke som förut – katten ska inte bestraffas, det är inte bara grymt utan också meningslöst. Katten behöver ett space att vara i. Särskilt om det är en innekatt måste han ha någonstans att titta ut på utelivet, fåglarna, naturen. Han behöver den stimulans han får av att SE ut, när han inte kan GÅ ut. Se alltså till att halva fönsterbrädan är tom så kisse kan sitta där och titta ut. kisse får roligare och du får ha blomkrukorna ifred. Se givetvis till att inga giftiga krukväxter finns åtkomliga i huset/lägenheten. Utomhus är det vanligtvis ingen fara eftersom kisses instinkt talar om vad som är giftigt. Inomhus kan denna naturliga förmåga tyvärr sättas ur spel ibland, särskilt om kisse blir uttråkad, sjuk eller hungrig. Exempel på ätlig växt som katter brukar tycka om: ampellilja.

”Det tjänar ingenting till att bestraffa en katt. Katter förstår inte mänsklig disciplin och gjorde de det så skulle själva företeelsen förefalla dem absurd.” (Lloyd Alexander)

Katten river på tapeterna/favoritfåtöljen/skinnsoffan!

Man säger ofta att katten ”vässer klorna”. Det är naturligtvis viktigt för katten att hålla sina klor i prima skick. Klorna är till för att försvara sig med, hålla fast sitt byte och klättra upp i träde med om kisse är hotad. Livsviktiga alltså! Men det är inte primärt för att underhålla, vässa, dem som katten vässar klorna på tapeterna eller möblerna. Naturligtvis inte heller för att reta husse/matte. Vid klorna/trampdynorna finns doftkörtlar. Det är ämnen från dessa som avsätts när katten ”vässar”. Sedan kan katter och andra djur gå dit och lukta och få till sig massor med information om vem som varit där. Det är ett sätt att berätta om sig själv, en blogg. Ett sätt att komma i media, ett sätt att sätta sig i respekt eller tala om att man inte är hotfull, bara skrev i gästboken. Dessa meddelanden måste uppdateras ofta. Ungefär som att man måste kolla mailen stup i kvarten – någon kan ju ha sökt en! Meddelandet måste också sitta på en central plats. Det är ju ingen idé att ha en blogg som ingen hittar till. Därför blir vissa platser favoriter vid klösning. De ska också ha en ganska hård, rivig yta.

Måste man då finna sig i att katten river sönder tapeterna? Först måste man se till att katten har lagom med stimulans, leksaker och sällskap. Är katten uttråkad så måste den ju hitta på något. Att vara ensam hela dagen och ingen har tid med en på kvällen är ingen hit. Då måste man ju trösta sig med något, eller hur? Sedan måste man erbjuda ett acceptabelt alternativ till tapeten eller soffan. En klösmöbel väl placerad i rummet är bäst, något att klättra runt på, sova i, spana från, klösa på är en bra ersättning för träd. En klösbräda kan också vara bra, men den måste placeras så att kisse kan sträcka sig upp och klösa. Täck favoritfåtöljen och soffan med lösa filtar. I värsta fall plast – en tid tills man hittat ut ett alternativ. GLÖM för all del bestraffningar, spraya vatten och liknande – det funkar ändå inte! Ge kisse ett fullgott alternativ så blir alla glada! Helt kan man aldrig komma ifrån lite åverkan på möbler och mattor. OM man är väldigt känslig för detta och inte kan tänka sig minsta skavank utan att gå i taket, då ska man överväga att skaffa en soffkudde i stället för katt.

”Denna outgrundliga, oförutsägbara pälsmuff som inte kommer när man ropar på den.” (J. Reynolds)

”Katter vet att de är något alldeles särskilt.”

”Katten blir din vän om han anser dig värdig hans vänskap.

Men han blir aldrig din slav” (T. Gauthier)

”När hunden hoppar upp i den säng är det för att han älskar dig. När katten hoppar upp i din säng är det för att han älskar sängen.” (A. Everett)

”Du skulle också sova mycket om du måste tillbringa dina nio liv med att jaga möss.” (W. Milgrim)