Det finns rätt hemska historier från världskrigen om hundar som dresserades att springa in under pansarvagnar. När fienden sedan kom fäste man bomber på hundarna och detonerade dem när hunden spunnit in under fiendens pansarvagn. Hundar användes alltså som ett vapen i krig. Kattens roll har inte varit densamma men de har ändå haft en betydelse i krig sedan länge.

Främst har kattens roll varit som maskot, skeppskatt och som rått- och musdödare. Ofta har framryckande trupper också tagit hand om katter som blivit kvarlämnade i krigszoner.

Kattens uppgift på haven har varit viktig i hundratals år. Precis som på ett slagfält så är det viktigt att se till att råttor och möss inte äter upp eller kontaminerar maten. Blir maten förstörd får soldaterna ingen mat är halva slaget förlorat. Dessa katter fyllde också en funktion som lekkamrat, följeslagare och moralhöjare åt soldaterna. Under världskrigen finns det en hel del historier om arga men förhållandevis välmående skeppskatter som plockades upp ur havet när deras skepp blivit torperade. Förmodligen fanns de även en hel del katter som inte överlevde.

Dickinmedaljen

Storbritannien har även tilldelat en katt Dickinmedaljen. Medaljen gick till Simon som till en början fångade möss på krigsskeppet Amethyst. Så småningom blev besättningen tillfångatagen under inbördeskriget i Kina. Under stridigheterna sårades han av kommunistiska rebeller men han återvände sedan för att fullfölja sina uppgifter som mössdödare och moralhöjare.

Dickinmedaljen tilldelas djur som tjänat de brittiska styrkorna och visat ”påfallande galanteri eller hängivenhet inför plikten”. Andra Dickinmedaljer har tilldelats till duvor, hundar och hästar.

Katter tjänstgjorde också som vanliga husdjur under krigen och lär fortsätta att göra det. De fungerade då som en tröst och en påminnelse om en annan värld. Totalt beräknas en halv miljon katter ha dött under det sista världskriget. De flesta av dessa katter var älskade husdjur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − ett =