Dagligen, på internet, ser jag en knasig katt och i vissa kretsar beskrivs just katten som hela internets personliga maskot. Det som förvånar mig är att det är katter och inte hundar (eller något annat djur) som är så framgångsrika på internet. Varför är det så?

Sedan internets begynnelse och genomslag har katter delats på internet. Initialt via e-post, senare i videofilmer. Den första kattfilmen som blev en delningsraket var den här:

Idag har videon setts mer än 16 miljoner gånger.

Söker man efter kattbilder på fotocommunityn Flickr så hittar du 2 760 962 stycken. Det kan jämföras med 2 055 073 hundar, 1 487 952 sköldpaddor, 1 294 999 grisar och 632 679 papegojor.

Uppskattningsvis finns det över två miljoner kattvideos på Youtube också. Den populäraste av dessa är den här, som har setts över 77 miljoner gånger. Galet mycket, men de är å andra sidan väldigt bra!

En annan ikon bland internetkatterna är Nyankatten.  Den lades upp på Youtube av ”saraj00n” under 2011 och i videon kombinerade hon en animering (gjord av Christopher Torres i USA) med en låt ”Nyanyanyanyanyanyanya!” som hade lagt upp på en sida i Japan. Idag har Nyankatten setts närmare 143 miljoner gånger.

Varför är just katter så populära?

När det gäller varför katter är så populära på internet så finns det en del teorier och studier. Dels visar det sig att människor som sett kattvideos känner sig mer energiska och positiva.

– Vad av allting som www används till förvånar dig mest? Den frågan fick uppfinnaren av world wide web, Tim Bernes-Lee och han svarade:
– Kattungar!

En teori är att katter, som självständiga och bekymmerslösa djur påminner oss om en tid när vi inte brydde oss om att synas på internet. Fascinationen och beundran för katters frihet och avsaknad av konstant självmedvetenhet i relation till andra, övervakningen eller en digital publik. Vi gillar dem för att katter är rebeller helt enkelt.

En annan intressant aspekt som Vogue föreslog, vara att internetkattens popularitet är kulturellt betingad och specifik för oss i västvärlden. Det visar sig nämligen att olika djur är populära i olika kulturer. Mexikaner gillar lamor, kineser krabbor och i Uganda föredrar man getter och höns.

I nästkommande inlägg kommer jag att gå igenom några av de allra kändaste internetkatterna.

Allt gott till dess.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 − ett =