Häromdagen träffade jag min pappa. Han börjar bli gammal nu, vilket mest syns på håret. I kroppen är han fortfarande en förhållandevis pigg man. Pappa började tappa håret förhållandevis tidigt, på toppen och ett tag vet jag att han var inne på att skaffa tupé. Då protesterade jag och mamma. Vi tänkte att har man en gång börjat med tupé då är det svårt att sluta. Därför köpte vi lite sådant här till honom istället, så kunde det lilla han nu hade kvar bli tjockare.

Allt det här fick mig att tänka på håravfall på djur och därför har jag idag letat upp en massa information om hundar och håravfall. Nedan följer information om två inte helt ovanliga hudsjukdomar.

Black Skin Disease (här är en bild) eller alopeci X som den också kallas. Drabbar mest Siberian huskys, malamute, chow,chows och samojeder. Hunden tappar håret gradvis över kroppen, men huvudet och framtassarna skonas. Varför sjukdomen uppstår råder det lite delade meningar om. Vissa tror att det har med hormonstörningar att göra, andra tror det beror på en onormal adrenalinnivå hos hunden. Sjukdomen fastställs med hjälp av blodprov och behandling varierar. Det finns inget givet botemedel. Den positiva nyheten är ändå att sjukdomen är kosmetisk och hunden är i övrigt precis som vanligt och frisk.

Cyklisk flankalopeci är håravfall som är säsongsbetonad. Oftast uppstår den mellan mars och november, sedan växer håret ofta tillbaka. Orsaken har med melatoninhalten och prolaktinhalten att göra. Hundraserna som oftast drabbas är boxer, bulldog och schnauzers. Diagnosen får man genom att göra en biopsi. Den här sjukdomen är också rent kosmetisk och oftast krävs ingen behandling. Hunden mår för övrigt bra. Håret växer ofta tillbaka efter 3–8 månader sedan kan håravfallet återkomma efter en period. Behandlingar av melatoninhalten har ibland visat sig framgångsrik.

Jag tänkte eventuellt fortsätta att skriva om hudsjukdomar i nästa inlägg. Men idag tackar jag för mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 − åtta =