I förra inlägget tog jag upp tre olika hudsjukdomar som hundar kan drabbas av. Det tänkte jag fortsätta med i det här inlägget, hur obehagligt det än må vara.

Alopeci

Alopeci förekommer i en mängd olika former och tros vara ärftlig. Den är särskilt vanlig bland Dobermannar, Grand Danois, Italiens vinthund, Chow Chow, taxar, Boston Terrier, Newfoundlandshund, Berner Senner, Sheland Sheepdog, Chuhuahuas, Puddlar med flera.

Det vanliga scenariot är att hunden börjar tappa hår över ryggen. Håravfallet sker när hunden är mellan sex månader och två år. Det är inte helt ovanligt att hunden senare drabbas av andra hudinfektioner.

Behandling: Genom en mikroskopisk undersökning fastställs sjukdomen. Det finns i nuläget inget botemedel däremot finns det schampon och balsam som hämmar infektioner. Ibland sätts även antibiotika in. Prognosen för att det ska gå bra för hunden är goda även om håret inte kommer att växa tillbaka.

Follikulär Dysplasia

Är en sjukdom som det inte finns så mycket kunskap om. Den drabbar sällan unga till medelålders hundar och är vanligast bland irländska vattenspanielar, portugisiska vattenhundar, Dobermann pinschrar och Weimaraner.

Behandling: Sjukdomen konstateras efter en mikroskopisk undersökning. Inget botemedel finns, däremot finns det schampon och balsam som lindrar och motverkar andra eventuella hudinfektioner. Det ska också sägas att hundar som har drabbats av den här sjukdomen inte bör paras.

Håravfall som en konsekvens av rabiesvaccin

En hel del hundar reagerar på rabiesvaccin med att tappa hår. Håravfallet sker oftast när det ställe där sprutan injicerades. En viss hudrodnad kan också uppstå i samband med detta.

Behandling: Vanligtvis behövs ingen behandling eftersom håret oftast växer tillbaka. Innan det gör det och om huden är irriterad och rodnad kan man behandla huden med krämer och salvor som lindrar besvären. I vissa fall används också mediciner. Prognosen att bli fri från besvären är oftast goda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 12 =