Här var det glädje på torpet. För några månader sedan föddes Klara, min första systerdotter och i helgen var det dop. Barnböcker och böcker överhuvudtaget är alltid en välkommen present. De håller till exempel längre än kläder. Så jag bestämde mig istället för att köpa ett antal bokklassiker som jag hoppas Klara kommer gilla i olika skeden av sitt liv.

En av dessa böcker var Mio Min Mio med Mio, Jum-Jum, hästen Miramis och riddare Kato. Jag och min syster älskade den boken när vi var små. Det fick mig också att tänka på kända fiktiva hästar, från böcker, mytologi och film.

Den första man tänker på är kanske Lucky Lukes Jolly Jumper eller Lilla Gubben som personlighetsmässigt är rätt olika. Jolly Jumper måste onekligen vara en av de listigaste hästarna genom historien. Lilla Gubben går i och för sig inte heller av för hackor, men hans främsta karaktäristiska drag är ändå alla fläckarna.

My little Pony

My little pony har blivit en riktigt leksaksklassiker.

Sedan har vi två krigshästar; den trojanska hästen som i och för sig inte är en riktig häst men som jag ändå tar med. Han var en stor ihålig låtsashäst som byggdes under det trojanska kriget. Ur honom stormade grekiska soldaterna fram, överrumplade sina fiender och vann slaget.

Joey från ”the war horse”. Steven Spielberg spelade ju in den som film för några år sedan. Hade han inte gjort det hade jag nog inte känt till honom. Som jag har förstått det är boken som filmen bygger på en riktig klassiker i Amerika. I den får man följa Joey genom första världskriget.

Svarten från ”Black Beauty” är en annan klassisk häst från en annan klassisk bok, utgiven redan 1877. Precis som i war horse så är Svarten berättarrösten i boken.

På senare tid har vi också fått några hästkändisar från reklamvärlden, främst Harry Boy och söta lilla Vinnie från ATG-reklamen. Vi har också alla leksakshästarna My little Pony som ju också var en tecknad serie.

Sist men inte minst måste jag ju nämna Sleipner också – den kanske kändaste hästen i skandinavien. Odens gråa, åttafotade häst med enorma förmågor, dels kunde han färdas genom luften över berg och dal, snabbast av dem alla. En sådan skulle man ha.

När Klara blir lite större hoppas jag introducera henne för fler av dessa hästar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio + fem =